ვიტამინი D არის ჯანმრთელობისთვის აუცილებელი საკვები ნივთიერება. ის დადებითად მოქმედებს ნერვულ, კუნთოვან და იმუნურ სისტემებზე და ხელს უწყობს კალციუმის ათვისებას.
D ვიტამინის ძირითად წყარო არის მზე, თუმცა მისი მიღება შესაძლებელია სხვადასხვა საკვებიდან ან დანამატების საშუალებით.
რომელია D ვიტამინით მდიდარი საკვები
აქ ჩამოთვლილია სხვადასხვა ტიპის საკვები, რომელიც მდიდარია D ვიტამინით.
1. კვერცხი
კვერცხი D ვიტამინის კარგი წყაროა და უმეტესი ნაწილი კონცენტრირებულია კვერცხის გულში. ერთი დიდი კვერცხი ჩვეულებრივ შეიცავს D ვიტამინის ყოველდღიური რეკომენდებული დოზის 5-8%.
გარდა ამისა, კვერცხი ასევე მდიდარია მაღალი ხარისხის ცილებით, ჯანსაღი ცხიმებით და სხვა მნიშვნელოვანი საკვები ნივთიერებებით. აქედან გამომდინარე, მათ ვისაც D ვიტამინის ნაკლებობა აქვს, კვერცხის დიეტა კარგი საშუალებაა მის შესავსებად.
2. თევზი
თევზი, განსაკუთრებით ცხიმიანი თევზი, არის D ვიტამინის ერთ-ერთი საუკეთესო ბუნებრივი წყარო. სახეობები, როგორიცაა ორაგული, სკუმბრია, თინუსი და სარდინი, მდიდარია ამ ვიტამინით.
მაგალითად, მოხარშული ორაგულის 85 გრამს შეუძლია უზრუნველყოს D ვიტამინის რეკომენდებული დოზის 75%. ასევე, თევზი არის ომეგა 3-ის ცხიმოვანი მჟავების შესანიშნავი წყარო, რომლებიც სასარგებლოა გულისა და ტვინის ჯანმრთელობისთვის.
3. რძე
რძე ბევრ ქვეყანაში გამდიდრებულია D ვიტამინით და ერთი ჭიქა რძე, როგორც წესი, შეიცავს 15-20% D ვიტამინის რეკომენდებულ დოზას. ის ასევე შეიცავს კალციუმს, ცილებს და სხვა აუცილებელ საკვები ნივთიერებებს.
მათთვის, ვისაც აქვს ლაქტოზის აუტანლობა ან მიჰყვება მცენარეულ დიეტას, D ვიტამინის მიღება შესაძლებელია სოიას ან ნუშის რძის საშუალებით.
4. სოკო
სოკო უნიკალურია მცენარეულ საკვებს შორის D ვიტამინის გამომუშავების უნარით ულტრაიისფერი სხივების ზემოქმედების დროს. მიუხედავად იმისა, რომ კომერციულად მოყვანილ სოკოებში ნაკლებად გვხვდება D ვიტამინი, ულტრაიისფერი გამოსხივების ზემოქმედება მოსავლის აღების დროს ან მის შემდეგ ამდიდრებს მას ამ ვიტამინით.
ასევე, სოკო არის დაბალკალორიული და მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რაც სასარგებლოა ადამიანის ჯანმრთელობისთვის. ასე, რომ ის შესანიშნავი პროდუქტია D ვიტამინის დეფიციტის დროს.
5. ყველი
რძის პროდუქტებიდან ყველი არის გამორჩეული D ვიტამინის შემცველობით, თუმცა ის განსხვავებულია ყველის სახეობის მიხედვით. მყარ ყველს, როგორიცაა ჩედარი, აქვს D ვიტამინის უფრო მაღალი შემცველობა, ვიდრე რბილ სახეობებს.
ჩედარის 100 გრამმა შეიძლება უზრუნველყოს D ვიტამინის ყოველდღიური რეკომენდებული დოზის დაახლოებით 10-20%. D ვიტამინის გარდა, ყველი არის კალციუმის, ცილის და ფოსფორის შესანიშნავი წყარო, რაც შესანიშნავია ძვლებისთვის.
შეჯამება
მზე არის D ვიტამინის მთავარ წყარო, თუმცა მისი მიღება შესაძლებელია სხვადასხვა საკვების საშუალებით. პროდუქტის მრავალფეროვნება საშუალებას გვაძლევს, ავირჩიოთ საკვები ჩვენი გემოვნების მიხედვით. D ვიტამინით მდიდარი საკვების ჩართვა ყოველდღიურ რაციონში დაგეხმარებათ ჯანმრთელობის გაუმჯობესებაში და იმუნური სისტემის გაძლიერებაში.