უნიკალური არომატით გამორჩეული მოჩის ნაყინი არის ცნობილი იაპონური დესერტის თანამედროვე ვერსია, რომელიც ბოლო დროს ძალიან პოპულარული გახდა.
მწარმოებლები გვთავაზობენ მის სხვადასხვა არომატს და ეს არა მარტო გემრიელი დელიკატესია, არამედ ერთ-ერთი საუკეთესო საშუალება ზაფხულის ცხელ დღეებში გასაგრილებლად.
რა არის მოჩის ნაყინი
მოჩის ნაყინი არის დესერტი, რომელიც აერთიანებს ტრადიციულ იაპონურ მოჩის დასავლური სტილის ნაყინთან. ეს უნიკალური ტკბილეული შედგება ნაყინის პატარა ბურთულასგან, რომელიც მოთავსებულია მოჩის რბილ ფენაში, რომელიც მზადდება დაფქული წებოვანი ბრინჯისგან.
შედეგად ვიღებთ კრემისებრ ნაყინს ელასტიკური, ტკბილი გარსით, რომელსაც აქვს გამორჩეული გემო. არსებობს სხვადასხვა არომატის მოჩის ნაყინი, დაწყებული ტრადიციული იაპონური გემოდან, როგორიცაა მატჩა და წითელი ლობიო, ასევე ტრადიციული არომატებით – ვანილი, შოკოლადი, მარწყვი.
შექმნის ისტორია
მისი ისტორია შეიძლება დავუკავშიროთ ტრადიციულ იაპონურ საკონდიტრო ნაწარმს, როგორიცაა დაიფუკუ (Daifuku) და მანჯუ (Manju), რომლებიც შეიცავენ ტკბილ შიგთავსს. თუმცა, თანამედროვე მოჩის ნაყინის შექმნა მიეკუთვნება ამერიკული კომპანიის Mikawaya-ს ყოფილ პრეზიდენტს ფრენსის ჰაშიმოტოს.
ეს კონცეფცია მეუღლემ, ჯოელ ფრიდმანმა შესთავაზა – ნაყინის პატარა ბურთების მოთავსება ტრადიციულ მოჩის გარსში. შემდეგ კი ჰაშიმოტომ განავრცო იდეა და მიიღო თანამედროვე მოჩის ნაყინი.
Mikawaya-მ 1993 წელს დაიწყო მისი წარმოება, თუმცა მრავალ წინააღმდეგობას გადააწყდნენ. საბოლოოდ, მისი დებიუტი შედგა ჰავაიზე, 1994 წელს და სწრაფად მოიპოვა პოპულარობა. მისი კიდევ ერთი პოპულარობა კი 2021 წელს, TikTok-ის დახმარებით მოხდა, რამაც გამოიწვია გაყიდვების საგრძნობლად გაზრდა.
ნაირსახეობები და გემოები
მოჩის ნაყინის სხვადასხვა არომატი და გემოები არსებობს, გამომდინარე მისი შიგთავსისგან და გარსისგან. ეს შეიძლება იყოს ტრადიციული, იაპონური, თანამედროვე ან დასავლური გემოები.
ქვემოთ ჩამოთვლილია მოჩის ნაყინის რამდენიმე ტიპი.
- მატჩა: ეს არის მატჩას მწვანე ჩაის ოდნავ მწარე არომატი შერწყმული ტკბილ მოჩის ცომთან და ნაღების ნაყინთან.
- შავი სეზამი: ეგზოტიკური არომატი, შავი სეზამის შემწვარი მარცვლები, თხილი და მოჩის ტკბილი ცომი.
- მანგო: მათთვის, ვისაც უყვარს ტროპიკული არომატები – მანგოს კრემისებრი ნაყინის ცენტრი დაბალანსებული მოჩის ცომით.
- ქლიავის ღვინო: ბალანსი ქლიავის ღვინის ტკბილ, ოდნავ მჟავე გემოსა და მოჩის ცომის გლუვ ტექსტურას შორის.
- მარწყვი: ნაღების, მარწყვის და მოჩის ცომის შერწყმა გთავაზობთ ხილის არომატს და ნაყინის გამაგრილებელ თვისებებს.
მოჩის ნაყინი მარტივად
მოამზადე მოჩის ნაყინი მარტივიად ჩვენი რეცეპტის დახმარებით.
მომზადების წესი
რაც შეეხება მოჩის ნაყინის მომზადებას, როგორც აღვნიშნეთ ის არის ტრადიციული მოჩის და ნაყინის შერწყმა. რა თქმა უნდა, მოჩის ნაყინის რეცეპტის მრავალი ვერსია არსებობს, მაგრამ მეთოდი ერთნაირია.
პროცესი იწყება ნაყინის პატარა ბურთულების მომზადებით. პარალელურად, მოჩის გარე ფენა იქმნება ტკბილი ბრინჯის ფქვილის, შაქრისა და წყლის გამოყენებით. ეს ცომი მზადდება სამრეწველო ორთქლზე ან სპეციალიზებულ მიკროტალღურ ღუმელებში, რათა მიაღწიოს სწორი კონსისტენციას.
შემდეგი ნაბიჯი მოიცავს მოჩის ცომის თხელ ფურცელზე გაბრტყელებას და წრეებად დაჭრას. თითოეულ წრეს ფრთხილად ახვევენ ნაყინის გაყინულ ბურთს. სხვადასხვა მწარმოებელი იყენებს სპეციალურ, ავტომატიზებულ დანადგარებს.
შეწებების თავიდან ასაცილებლად ზედაპირზე ხდება კარტოფილის ან სიმინდის სახამებლის წასმა და შემდეგ, მოჩის ნაყინის ბურთულები სწრაფად იყინება, რათა შეინარჩუნონ ფორმა და კონსისტენცია.
შეჯამება
ასე, რომ ზოგადად თუ გიყვართ ტკბილეული და ნაყინი, მოჩის ნაყინი შესანიშნავი არჩევანი იქნება. ეს არის უნიკალური ტექსტურის მქონე იაპონური დესერტის და ნაყინის ნაზავი, არომატების მრავალფეროვანი არჩევანით.