ბროკოლი არის ძალიან სასარგებლო ბოსტნეული, რომელიც მიეკუთვნება კომბოსტოსებრნის ოჯახს და მას მრავალმხრივი გამოყენება აქვს კულინარიაში.
გარდა ამისა, ის მდიდარია საკვები ნივთიერებებით და ადამიანის ჯანმრთელობისთვის სხვადასხვა სარგებლის მოტანა შეუძლია.
რა არის ბროკოლის სასარგებლო თვისება
ქვემოთ მოცემულია ბროკოლის სასარგებლო თვისებები, რაც დაგეხმარებათ უკეთ გაიგოთ, თუ რატომ არის პოპულარული ეს ბოსტნეული.
1. მდიდარია ანტიოქსიდანტებით

ბროკოლი სავსეა ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც უჯრედებს დაზიანებისგან იცავენ. ამ ანტიოქსიდანტებს შეუძლიათ შეამცირონ ანთება და ქრონიკული დაავადებების რისკი.
მისი ერთ-ერთი მთავარი ნაერთია სულფორაფანი, რომელიც აქტიურდება საჭმლის მონელების დროს და შეუძლია შეამციროს სტრესი ორგანიზმში. ასევე, შეიცავს ლუტეინს და ზეაქსანტინს, ორ ანტიოქსიდანტს, რომლებიც სასარგებლოა თვალებისთვის.
2. ხელს უწყობს სისხლში შაქრის კონტროლს

ეს ბოსტნეული შეიძლება დაეხმაროს დიაბეტით დაავადებულ ადამიანებს სისხლში შაქრის მართვაში. კვლევებმა აჩვენა, რომ მის ანტიოქსიდანტებს შეუძლიათ შეამცირონ ინსულინის წინააღმდეგობა, განსაკუთრებით ტიპი II დიაბეტის მქონე ადამიანებში.
ის ასევე მდიდარია ბოჭკოებით, რაც ანელებს შაქრის შეწოვას და ხელს უწყობს სისხლში შაქრის უკეთეს დონეს. ბოჭკოებით მდიდარ საკვებს შეუძლია გამოიწვიოს უფრო სტაბილური ენერგია და გააუმჯობესოს საერთო ჯანმრთელობა დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის.
3. კარგია საჭმლის მონელებისთვის

ბოჭკოების და ანტიოქსიდანტების წყალობით, ბროკოლი გვეხმარება საჭმლის მონელებაში. მისი დახმარებით უმჯობესდება მოძრაობა ნაწლავებში და კარგი ბაქტერიების ბალანსი. ასე, რომ კარგია თუ მიირთმევთ ბროკოლის სალათას.
ზოგიერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ ბროკოლის შეუძლია შეამციროს მსხვილი ნაწლავის ანთება. ეს მას შესანიშნავ არჩევანს ხდის მათთვის, ვისაც აწუხებს საჭმლის მომნელებელ სისტემასთან დაკავშირებული პრობლემები.
4. აუმჯობესებს ტვინის ფუნქციას

ბროკოლი შეიცავს სპეციალურ მცენარეულ ნაერთებს, რომლებმაც შეიძლება შეანელონ გონებრივი დაქვეითება ასაკთან ერთად. ბროკოლის რეგულარულად ჭამა დაკავშირებულია ტვინის უკეთეს ფუნქციონირებასთან და მეხსიერებასთან.
ცხოველებზე ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ბროკოლის გარკვეულ საკვებ ნივთიერებებს შეუძლია შეამციროს ტვინის ანთება და ხელი შეუწყოს ტრავმის შემდეგ გამოჯანმრთელებას.
5. კარგია პირის ღრუს ჯანმრთელობისთვის

ის შეიცავს კალციუმს და ვიტამინი C-ს, რომლებიც მნიშვნელოვანია კბილების და ღრძილების ჯანმრთელობისთვის. ამ საკვებ ნივთიერებებს შეუძლიათ შეამცირონ ღრძილების დაავადების რისკი და ხელი შეუწყონ ჯანსაღ კბილებს.
ხოლო, ზემოთ ნახსენები სულფორაფანი, კარგი საშუალებაა პირის ღრუს კიბოსგან დასაცავად. ზოგიერთი თვლის, რომ უმი ბროკოლი ეხმარება კბილების გაწმენდას, თუმცა ამის საკმარისი მტკიცებულება არ არსებობს.
შეჯამება
ბროკოლის სასარგებლო თვისებები მხოლოდ ამით არ ამოიწურება. თუმცა, კარგად ჩანს, თუ რამდენად სასარგებლოა ეს ბოსტნეული. ის შეიძლება მიირთვათ მოხარშული, ან მოამზადოთ კერძები, როგორიცაა ბროკოლის სუპი.