ბროკოლის სასარგებლო თვისებები

აპრილი 19, 2025
ბროკოლი
სარჩევი

ბროკოლი არის ძალიან სასარგებლო ბოსტნეული, რომელიც მიეკუთვნება კომბოსტოსებრნის ოჯახს და მას მრავალმხრივი გამოყენება აქვს კულინარიაში.

გარდა ამისა, ის მდიდარია საკვები ნივთიერებებით და ადამიანის ჯანმრთელობისთვის სხვადასხვა სარგებლის მოტანა შეუძლია.

რა არის ბროკოლის სასარგებლო თვისება

ქვემოთ მოცემულია ბროკოლის სასარგებლო თვისებები, რაც დაგეხმარებათ უკეთ გაიგოთ, თუ რატომ არის პოპულარული ეს ბოსტნეული.

1. მდიდარია ანტიოქსიდანტებით

ბროკოლის ნაჭრები

ბროკოლი სავსეა ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც უჯრედებს დაზიანებისგან იცავენ. ამ ანტიოქსიდანტებს შეუძლიათ შეამცირონ ანთება და ქრონიკული დაავადებების რისკი.

მისი ერთ-ერთი მთავარი ნაერთია სულფორაფანი, რომელიც აქტიურდება საჭმლის მონელების დროს და შეუძლია შეამციროს სტრესი ორგანიზმში. ასევე, შეიცავს ლუტეინს და ზეაქსანტინს, ორ ანტიოქსიდანტს, რომლებიც სასარგებლოა თვალებისთვის.

2. ხელს უწყობს სისხლში შაქრის კონტროლს

დაჭრილი ბროკოლი

ეს ბოსტნეული შეიძლება დაეხმაროს დიაბეტით დაავადებულ ადამიანებს სისხლში შაქრის მართვაში. კვლევებმა აჩვენა, რომ მის ანტიოქსიდანტებს შეუძლიათ შეამცირონ ინსულინის წინააღმდეგობა, განსაკუთრებით ტიპი II დიაბეტის მქონე ადამიანებში.

ის ასევე მდიდარია ბოჭკოებით, რაც ანელებს შაქრის შეწოვას და ხელს უწყობს სისხლში შაქრის უკეთეს დონეს. ბოჭკოებით მდიდარ საკვებს შეუძლია გამოიწვიოს უფრო სტაბილური ენერგია და გააუმჯობესოს საერთო ჯანმრთელობა დიაბეტის მქონე ადამიანებისთვის.

3. კარგია საჭმლის მონელებისთვის

ბროკოლის თავი

ბოჭკოების და ანტიოქსიდანტების წყალობით, ბროკოლი გვეხმარება საჭმლის მონელებაში. მისი დახმარებით უმჯობესდება მოძრაობა ნაწლავებში და კარგი ბაქტერიების ბალანსი. ასე, რომ კარგია თუ მიირთმევთ ბროკოლის სალათას.

ზოგიერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ ბროკოლის შეუძლია შეამციროს მსხვილი ნაწლავის ანთება. ეს მას შესანიშნავ არჩევანს ხდის მათთვის, ვისაც აწუხებს საჭმლის მომნელებელ სისტემასთან დაკავშირებული პრობლემები.

4. აუმჯობესებს ტვინის ფუნქციას

ცოცხალი ბროკოლი

ბროკოლი შეიცავს სპეციალურ მცენარეულ ნაერთებს, რომლებმაც შეიძლება შეანელონ გონებრივი დაქვეითება ასაკთან ერთად. ბროკოლის რეგულარულად ჭამა დაკავშირებულია ტვინის უკეთეს ფუნქციონირებასთან და მეხსიერებასთან.

ცხოველებზე ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ ბროკოლის გარკვეულ საკვებ ნივთიერებებს შეუძლია შეამციროს ტვინის ანთება და ხელი შეუწყოს ტრავმის შემდეგ გამოჯანმრთელებას.

5. კარგია პირის ღრუს ჯანმრთელობისთვის

ბროკოლი თეთრ ზედაპირზე

ის შეიცავს კალციუმს და ვიტამინი C-ს, რომლებიც მნიშვნელოვანია კბილების და ღრძილების ჯანმრთელობისთვის. ამ საკვებ ნივთიერებებს შეუძლიათ შეამცირონ ღრძილების დაავადების რისკი და ხელი შეუწყონ ჯანსაღ კბილებს.

ხოლო, ზემოთ ნახსენები სულფორაფანი, კარგი საშუალებაა პირის ღრუს კიბოსგან დასაცავად. ზოგიერთი თვლის, რომ უმი ბროკოლი ეხმარება კბილების გაწმენდას, თუმცა ამის საკმარისი მტკიცებულება არ არსებობს.

შეჯამება

ბროკოლის სასარგებლო თვისებები მხოლოდ ამით არ ამოიწურება. თუმცა, კარგად ჩანს, თუ რამდენად სასარგებლოა ეს ბოსტნეული. ის შეიძლება მიირთვათ მოხარშული, ან მოამზადოთ კერძები, როგორიცაა ბროკოლის სუპი.

მსგავსი სტატიები

იტალიური სუფრა

იტალიური სამზარეულო: არომატების სინთეზი

იტალიური სამზარეულო გაცილებით მეტია, ვიდრე უბრალოდ საკვები - ეს არის იტალიის კულტურის, ისტორიისა და ცხოვრების წესის

დარიჩინის სამი ჩხირი

დარიჩინი: არომატული სანელებელი

დარიჩინი ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული სანელებელია, რომელიც გამოირჩევა უნიკალური არომატითა და თბილი, ოდნავ ტკბილი გემოთი. ის საუკუნეების

აღდგომის სუფრაზე პასკა და კვერცხი

სააღდგომო სუფრა: საჭმელები და გაფორმება

აღდგომა, როგორც ქრისტიანული მსოფლიოს ერთ-ერთი უმნიშვნელოვანესი დღესასწაული, საქართველოში განსაკუთრებულ მნიშვნელობას ატარებს. მრავალი ტრადიცია და რიტუალი არსებობს,

წითელი სააღდგომო კვერცხები

როგორ შევღებოთ სააღდგომო კვერცხი

სააღდგომო კვერცხის შეღებვა შეიძლება თავიდან რთულად მოგეჩვენოთ, თუმცა ის საკმაოდ მარტივ პროცედურას მოითხოვს და შეღებვის რამდენიმე