ჟოლოს ჯიშები და სახეობები

იანვარი 10, 2025
წითელი და შავი ჟოლო
სარჩევი

ჟოლო არის უგემრიელესი საზაფხულო ხილი და არსებობს მისი სხვადასხვა სახეობა და ჯიში. მისი გამოყენება ხშირად ხდება კულინარიაში.

ეს ხილი საოცრად მრავალფეროვანია, მიუხედავად იმისა, რომ ასოცირდება წითელ ხილთან. არსებობს ყვითელი და შავი და ყველა სახეობის ჟოლო სასარგებლოა.

ჟოლოს თითოეული სახეობა გვთავაზობს უნიკალურ მახასიათებლებს და არომატს, რაც ჟოლოს კარგ ვარიანტად აქცევს როგორც ხილის მოყვარულებისთვის, ასევე, კულინარებისთვის

1. წითელი ჟოლო

სამი წითელი ჟოლო

წითელი ჟოლო არის ყველაზე პოპულარული და ფართოდ გავრცელებული ჟოლოს ჯიში. ის ცნობილია დიდი მოსავლიანობით და კლასიკური, ტკბილი გემოთი.

არსებობს წითელი ჟოლოს მრავალი სახეობა და ისინი ზაფხულის და შემოდგომის პერიოდში, ივნისიდან ოქტომბრამდე გვხვდება. მაგალითად, წითელი ჯიშისგან მზადდება ჟოლოს მუსი.

ამ სახეობიდან გამოსარჩევია:

  • Malling Admiral: შუა სეზონის ჯიში დიდი კონუსური ფორმით და შესანიშნავი გემოთი;
  • ტულამინი: გვიანი ჯიში დიდი, ტკბილი გემოთი და ჭარბი მოსავლიანობით;
  • შემოდგომის ბლისი: ადრეული შემოდგომის ჯიში მაღალი მოსავლიანობით და მტკიცე ლერწმით;

2. ყვითელი ჟოლო

ყვითელი ჟოლო ჯამში

ყვითელი ჟოლო ჯიში ნაკლებად არის ცნობილი, თუმცა აქვს უნიკალური გემო და შეიძლება გამოიყენოთ სხვადასხვა დესერტის რეცეპტში.

მათ აქვთ მოყვითალო, ოქროსფერი შეფერილობა და ძალიან სასიამოვნო და არომატული გემო. არსებობს საზაფხულო და საშემოდგომო სახეობები.

ამ ტიპის ჟოლოდან გამოირჩევა:

  • ყვითელი ანტვერპენი: ყვითელი ჟოლოს საზაფხულო სახეობა ტკბილი და პატარა ნაყოფით;
  • ოქროს ევერესტი: შუა სეზონის ჯიში ოქროსფერ-ყვითელი ნაყოფით, რომელიც შესანიშნავად ინახება გაყინვისას;
  • ოლგოლდი: შემოდგომის ჯიში დიდი ყვითელი ნაყოფით და შესანიშნავი არომატით;

3. შავი ჟოლო

შავი ჟოლო თეთრ ჯამში

შავი ჟოლოს სახეობა, რომელსაც ხშირად მეწამულ ჟოლოსაც ეძახიან, ძალიან ძვირფასი კენკრაა. მეცნიერულად ცნობილი როგორც Rubus occidentalis, ფასდება მაღალი ანტიოქსიდანტური შემცველობის გამო.

ხშირად მოხსენიებული, როგორც “სუპერ საკვები”, ეს მუქი ჟოლო გვთავაზობს გამორჩეულ გემოს და არომატს.

ჟოლოს ამ ჯიშს მიეკუთვნება:

  • შავი სამკაული: ზაფხულის სახეობა შავი, მომრგვალებული ნაყოფით და დაავადებებისადმი შესანიშნავი გამძლეობით;
  • Glen Coe: საზაფხულო ჯიში მომრგვალებული ნაყოფით, რომელიც ცნობილია თავისი სიტკბოთი და კონტეინერებში მოსაყვანად;

შეჯამება

ასე, რომ არსებობს ჟოლოს სხვადასხვა სახეობა, რომლებიც გამოირჩევიან განსხვავებული გემოთი და მახასიათებლებით. მათი გამოყენება შეიძლება სხვადასხვა რეცეპტში, როგორიც წარმოდგენილია ჩვენს რეცეპტების საიტზე.

მსგავსი სტატიები

ჯოლო და მოცვი თასში

კენკრა: ბუნების პატარა საოცრება

კენკრა არის ხილის სახეობის ჯგუფი, რომელიც ცნობილია თავისი ცოცხალი ფერებით, ტკბილი არომატით და ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისებებით.

მოხარშული ბრინჯი

როგორ მოვხარშოთ ბრინჯი

ერთი შეხედვით, ბრინჯის მოხარშვა საკმაოდ მარტივი საქმეა. თუმცა, არსებობს რამდენიმე გზა, რომლის დახმარებითაც მიიღებთ უკეთეს შედეგს,

წითელი ჟოლოები

ჟოლოს სასარგებლო თვისებები

გარდა იმისა, რომ ჟოლო ძალიან გემრიელი ხილია, მას მრავალი სასარგებლო თვისება გააჩნია და სხვადასხვა სარგებლის მოტანა

ბანანები

ბანანის სასარგებლო თვისებები

ბანანი არის ხილი, რომელიც მდიდარია ნუტრიენტებით და გააჩნია სხვადასხვა ტიპის დადებითი თვისება. ის შეიცავს ბოჭკოს, კალიუმს