ბორშის რეცეპტი
ბორში არის უგემრიელესი უკრაინული ჭარხლის წვნიანი. ბორშის ეს რეცეპტი დაგეხმარებათ მოამზადოთ ავთენტური წვნიანი მარტივი ინსტრუქციების დახმარებით.
მომზადების წესი
დაქუცმაცებული ძეხვი მოათავსეთ ტაფაში და დადგით საშუალო ცეცხლზე. შეწვის დროს მოურიეთ და როდესაც მიიღებს ვარდისფერ შეფერილობას, გადადგით.
დიდი ქვაბი ნახევრად შეავსეთ წყლით და მიიყვანეთ ადუღებამდე. დაამატეთ ძეხვი, დაახურეთ თავსახური და გააგრძელეთ დუღილი.
დაამატეთ ჭარხალი და ადუღეთ 10 წუთის განმავლობაში. დაუმატეთ სტაფილო და კარტოფილი და განაგრძეთ ხარშვა, სანამ კარტოფილი არ დარბილდება, კიდევ 10 წუთი. დაამატეთ კომბოსტო და პომიდორი.
ტაფაში ჩაასხით ზეთი და დადგით საშუალო ცეცხლზე. დაუმატეთ ხახვი და მოშუშეთ დარბილებამდე. აურიეთ ტომატის პასტა და დარჩენილი 3/4 ჭიქა წყალი, სანამ კარგად არ შეერევა. შემდეგ კი გადაიტანეთ ქვაბში.
წვნიანს დაუმატეთ ნიორი, დაახურეთ თავსახური და გამორთეთ ცეცხლი. გააჩერეთ 5 წუთი. შეურიეთ შაქარი და მოაყარეთ მარილი და პილპილი.
მომზადებული ბორში გადაიტანეთ ღრმა თეფშებში, მოასხით არაჟანი, მოაყარეთ კამა და მიირთვით.
- 450 გრ ღორის ხორცი
- 3 ჭარხალი, გახეხილი
- 3 სტაფილო, გახეხილი
- 3 კარტოფილი, კუბიკებად დაჭრილი
- 1/2 კომბოსტო, წვრილად დაჭრილი
- 1 ჭიქა დაჭრილი პომიდორი, გადაწურული
- 1 ს/კ მცენარეული ზეთი
- 1 ხახვი, დაჭრილი
- 170 გრ ტომატის პასტა
- 8 ჭიქა წყალი
- 3 კბილი ნიორი, დაჭრილი
- 1 ჩ/კ შაქარი
- მარილი და პილპილი
- 1/2 ჭიქა არაჟანი
- დაჭრილი კამა ან ოხრახუში