აჭარული ხაჭაპურის რეცეპტი
უგემრიელესი და უნიკალური აჭარული ხაჭაპურის რეცეპტი, ქართული სამზარეულოს და კულინარიის ერთ-ერთი გამორჩეული ცომისგან დამზადებული კერძი.
მომზადების წესი
ათქვიფეთ რძე, საფუარი და შაქარი დიდ თასში, გადააფარეთ ტილო და გააჩერეთ 10 წუთი. დაუმატეთ ფქვილი, ზეთი, მარილი და ურიეთ სანამ სქელი ცომს არ მიიღებთ. გადაიტანეთ სამუშაო მაგიდაზე და მოზილეთ დაახლოებით 5 წუთი.
თითო ნაწილისგან გააკეთეთ ბურთი, გადაუსვით ზეთი, მოათავსეთ თასში, დააფარეთ თავსახური და გააჩერეთ დაახლოებით 70-80 გრადუსზე საათ ნახევრით. ამასობაში, ყველას დაუმატოთ მწიკვი მარილი და კარგად შეზილეთ.
ცომი გაყავით 4 თანაბარ ნაწილად და მიეცით ოვალური ფორმა. დაასხით 1/4 ჭიქა ყველი თითოეულ ოვალზე და კიდეები დატოვეთ ხელუხლებელი. თითოეული ოვალის გრძელი კიდეები გადაკეცეთ შიგნით, ამოატრიალეთ და ცენტრში დანით გააკეთეთ ზოლი, თუმცა არა ბოლომდე. ხელით გააფართოვეთ ისე, რომ ცომში გაჩნდეს ღრმული.
თანაბრად გაყავით და გაანაწილეთ დარჩენილი ყველი ცომის ცენტრში და დაალაგეთ პერგამენტიან საცხობ ფირფიტაზე, ერთმანეთისგან 3-4 სანტიმეტრის დაშორებით. გადააფარეთ ტილო და დატოვეთ ასე 25-30 წუთის განმავლობაში, თბილ ადგილას.
ღუმელი გააცხელეთ 200 გრადუსზე და გამოაცხვეთ აჭარული ხაჭაპური 20-25 წუთის განმავლობაში, სანამ კიდეები არ გახდება ოქროსფერი. თითოეულის ცენტრში კოვზით გააკეთეთ პატარა ღრმული, მოათავსეთ კვერცხის გული და განაგრძეთ გამოცხობა, დაახლოებით 40 წამი.
გამოცხობის შემდეგ, გადაიტანეთ თეფშზე, ზემოდან დაადეთ 1/2 სუფრის კოვზი კარაქი და მიირთვით.
- 1 ¼ ჭიქა რძე
- 1 ჩ/კ მშრალი საფუარი
- ¾ ჩ/კ შაქარი
- 3 ჭიქა ფქვილი
- 1 ს/კ მზესუმზირას ზეთი
- ¾ ჩ/კ მარილი
- 3 ჭიქა გახეხილი ყველი
- 4 კვერცხის გული
- 2 ს/კ უმარილო კარაქი