აჭარული ხაჭაპურის რეცეპტი

უგემრიელესი და უნიკალური აჭარული ხაჭაპურის რეცეპტი, ქართული სამზარეულოს და კულინარიის ერთ-ერთი გამორჩეული ცომისგან დამზადებული კერძი.

ცომეული
აჭარული ხაჭაპური

მომზადების წესი

1

ათქვიფეთ რძე, საფუარი და შაქარი დიდ თასში, გადააფარეთ ტილო და გააჩერეთ 10 წუთი. დაუმატეთ ფქვილი, ზეთი, მარილი და ურიეთ სანამ სქელი ცომს არ მიიღებთ. გადაიტანეთ სამუშაო მაგიდაზე და მოზილეთ დაახლოებით 5 წუთი.

2

თითო ნაწილისგან გააკეთეთ ბურთი, გადაუსვით ზეთი, მოათავსეთ თასში, დააფარეთ თავსახური და გააჩერეთ დაახლოებით 70-80 გრადუსზე საათ ნახევრით. ამასობაში, ყველას დაუმატოთ მწიკვი მარილი და კარგად შეზილეთ.

3

ცომი გაყავით 4 თანაბარ ნაწილად და მიეცით ოვალური ფორმა. დაასხით 1/4 ჭიქა ყველი თითოეულ ოვალზე და კიდეები დატოვეთ ხელუხლებელი. თითოეული ოვალის გრძელი კიდეები გადაკეცეთ შიგნით, ამოატრიალეთ და ცენტრში დანით გააკეთეთ ზოლი, თუმცა არა ბოლომდე. ხელით გააფართოვეთ ისე, რომ ცომში გაჩნდეს ღრმული.

4

თანაბრად გაყავით და გაანაწილეთ დარჩენილი ყველი ცომის ცენტრში და დაალაგეთ პერგამენტიან საცხობ ფირფიტაზე, ერთმანეთისგან 3-4 სანტიმეტრის დაშორებით. გადააფარეთ ტილო და დატოვეთ ასე 25-30 წუთის განმავლობაში, თბილ ადგილას.

5

ღუმელი გააცხელეთ 200 გრადუსზე და გამოაცხვეთ აჭარული ხაჭაპური 20-25 წუთის განმავლობაში, სანამ კიდეები არ გახდება ოქროსფერი. თითოეულის ცენტრში კოვზით გააკეთეთ პატარა ღრმული, მოათავსეთ კვერცხის გული და განაგრძეთ გამოცხობა, დაახლოებით 40 წამი.

6

გამოცხობის შემდეგ, გადაიტანეთ თეფშზე, ზემოდან დაადეთ 1/2 სუფრის კოვზი კარაქი და მიირთვით.

დრო3სთ 10წთ
პორცია4
კალორია715
ინგრედიენტები
  • 1 ¼ ჭიქა რძე
  • 1 ჩ/კ მშრალი საფუარი
  • ¾ ჩ/კ შაქარი
  • 3 ჭიქა ფქვილი
  • 1 ს/კ მზესუმზირას ზეთი
  • ¾ ჩ/კ მარილი
  • 3 ჭიქა გახეხილი ყველი
  • 4 კვერცხის გული
  • 2 ს/კ უმარილო კარაქი